2012. március 1., csütörtök

Sajtos-joghurtos ropi


Pofon egyszerű, hihetetlenül gyors és mindig nagy sikerrel sütöm!
Azért a kedvenc sós receptem, mert jó, ha gyorsan kell valamit vendégségbe vinnem, tökéletes, ha vendégeket várok és nincs pofám kiszúrni a szemüket egy csomag ropival, de nincs időm órákat sütögetni sem. A családomnak is szívesen készítem például egy szülinapra, hogy az édes torta mellett legyen valami sós rágcsa is.
Tipikusan a minimális energiabefektetés - maximális siker kombináció!
Kezdők is nyugodtan nekieshetnek!



                                            Hozzávalók

a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg margarin vagy vaj
  • 1 dl natúr joghurt
  • 5-6 ek. só
  • 5-8 dkg reszelt sajt

a tetejére:
  • 1 tojás a ropik lekenéséhez
  • reszelt sajt (kb 10-15 dkg, de ezt csak tippelem,
    mert mindig más mennyiséget szórok rá,

    hol sokhoz van kedven, hol kevéshez)
     
  • egészséges változathoz jöhetnek
    sajt helyett lehet rá magvakat is tenni
    (lenmag, szezámmag...)

Először a sót keverem el a liszttel, utána pedig a feldarabolt margarint adom hozzá. Elmorzsolom őket egymással. (Olyan mozdulatokkal csinálom, mintha egybe akarnám gyúrni őket, majd amikor elkezdenek darabokban összeállni, a két nyitott tenyerem között elmorzsolom őket.) Ezt gyorsan kell csinálni, hogy a margarin ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Ha kész van a margarinos, lisztes morzsalék, hozzáadok fél deci joghurtot és a reszelt sajtot. Ezek segítségével összegyúrom az egészet, majd elkezdem hozzáadni a többi joghurtot. Ha már úgy érzem, nem vesz fel többet (kezd ragacsossá válni a tészta), akkor nem rakom bele az egészet. Ha mégis ragacsos lett, kis liszt megoldja a problémát.
Nem olyan örgöndős, mint leírva :)

Ha van rá időm, 20-30 percet  pihentetem a tésztát a hűtőben. Ez nagyon jót tesz neki, csak akkor hagyjuk ki ezt a lépést, ha nagy rohanás van.

Belisztezem a nyújtódeszkát, és egy sodrófával 5-8 mm vastagra nyújtom. Ha tényleg semmi időm nincs, az egész kinyújtott tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, lekenem tojással, megszórom sajttal, majd kb 1 cm széles csíkokra vágom, majd egy két helyen keresztbe is elvágom, attól függően, hogy milyen hosszú ropikat szeretnék.
Ha van időm, akkor a deszkán teszem meg ezeket a lépéseket, és egyenként pakolom a tepsibe a ropikat, pár milliméterre egymástól, így nem sülnek össze, nem kell szétszedegetni őket, mikor elkészültek.

200 fokon 10-15 perc alatt elkészül, akkor jó, ha már szép piros a sajt. Ha légkeverésesen készítjük, a belseje kicsit puhább lesz, ha pedig alsó-felső sütéssel, akkor ropogni fog az egész. 



Plusz egy tipp:
Tejfölből, sóból és a kedvenc fűszereidből készíts mártogatóst hozzá! Totális zsírbomba, de isteni :)
(Az én kedvencem a sültkrumpli fűszerkeverékes.)


Mártogatóssal, vagy anélkül: rekord idő alatt fog elfogyni!

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése