2011. november 17., csütörtök

Könyvajánló - Anna Gavalda: Együtt lehetnénk


Szeretet francia módra


Mi kelt életre egy könyvet?
Mi szögez oda a kezünkhöz egy regényt?
A történet izgalmasan gombolyodó fonala?
Szerelem, bonyodalom, dráma, jellemfejlődés, küzdelem és tanulság hullámzó váltakozása?
Igen, legtöbbször az esemény a gerinc.
Csakhogy nem ennél a könyvnél. 






 Család, újragondolva

Hogy mi a közös egy anorexiás festőlányban, egy bunkó szakácsban, egy előző században ragadt képeslapárusban és egy nyolcvan éves nagymamában? Az ég világon semmi . Azonban a vén és bölcs élet nem puszta észérvek alapján fonja össze a sorsok hálóját.  


Anna Gavalda történetének központja egy gyönyörű, ódon lakás – itt kapcsolódik össze szépen sorban négy élet, melyek talán mégis osztoznak valamiben, ez pedig nem más, mint az írók tolla alatt oly sokszor forgó magány. S mi lesz abból, ha néhány ember kénytelen lesz megosztani egymással saját nyomorát? Nos, család. Ez a két nő és két férfi a kezdeti hideg ellenére - akármennyire is nem akarják -, szépen lassan kiszínezik és megédesítik egymás életét.
Persze nem csak ennyi az egész, a könyvben minden megtörténik amit egy valamire való regénytől elvárhatunk: mindenki átesik a számára szükséges jellemfejlődésen, drámák sora vonul fel, szerelem, halál, nyomorúság, megváltás, küzdelmek egymással és önmagukkal, de mindez kivételesen másodlagos. Ezek a jól ismert fordulatok  rengeteg másik könyvben is megtörténnek, nem ezek teszik különlegessé ezt a történetet. Amitől más ez regény, azok a részletek, az árnyalatok, a dolgok oly... hogy is mondjam megfelelően... alternatív megközelítése. Nagy vonalakban vizsgálva ez az írás szinte összecsuklik a klisék alatt, azonban közelebbről, részleteit ízlelgetve fel sem tűnik, hogy Anna Gavalda milyen történeti sablonokat etet meg velünk egyedi ötleteivel. 
A könyvből film is készült, s bár ígéretes főszereplője, Audrey Tautou mindent tőle telhetőt megtesz, ez sztori túl sok ahhoz, hogy egy film visszaadhassa azokat a leheletnyi részleteket, melyek azzá teszik a regényt, ami. Ezt a történetet csak olvasni jó, de azt sem őrült tempóban, mint egy Agatha Christie-t, hanem ízlelgetve, ínyencként veszve el a sorok között.


A könyv csupa francia báj, csupa ötlet, csupa finomság, s bár a végkifejlet a leírható legnagyobb klisé, ezt észre sem vesszük, mert a francia cukormáz valahogy egészen más ízű, mint az amerikai.

2 megjegyzés:

  1. Nem is tudtam, hogy ez egy könyv :) Én ezt Egyedül nem megy címmel filmen láttam és annyira jó volt. Persze franciául, felirattal, mert úgy az igazi. Te láttad már?

    VálaszTörlés
  2. "A könyvből film is készült, s bár ígéretes főszereplője, Audrey Tautou mindent tőle telhetőt megtesz, ez sztori túl sok ahhoz, hogy egy film visszaadhassa azokat a leheletnyi részleteket, melyek azzá teszik a regényt, ami. Ezt a történetet csak olvasni jó, de azt sem őrült tempóban, mint egy Agatha Christie-t, hanem ízlelgetve, ínyencként veszve el a sorok között. "

    Láttam és nem volt rossz, de sajnos nem tudta visszaadni a könyvet :)

    VálaszTörlés